4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mercedes A180 CDI-Volvo V40 T2

Α for Attack, V for Vendetta!
Aν το «Α» της Α-Class αναφέρεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Μercedes, δρ Ντίτερ Τσέτσε, στον επιθετικό χαρακτήρα του νέου μικρομεσαίου μοντέλου, τότε και οι Σουηδοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουν τη γερμανική πρόκληση με ένα εξίσου πρωτοποριακό αυτοκίνητο.

Η ΝΕΑ Μercedes A-Class ήταν, αναμφίβολα, η αποκάλυψη της τελευταίας Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, προσωποποιώντας τις επιθετικές βλέψεις των Γερμανών σε μια κατηγορία από την οποία μέχρι στιγμής πέρασαν και απλώς... ακούμπησαν. «A is for Attack» δήλωνε ο δρ Ντίτερ Τσέτσε κατά την παρουσίαση του αυτοκινήτου στο ουδέτερο έδαφος της Ελβετίας, κηρύττοντας τον πόλεμο στους υπόλοιπους κατασκευαστές κύρους. Σχεδιασμένη από ένα λευκό κομμάτι χαρτί, απαλλαγμένη από κάθε στερεότυπο που θα μπορούσε να της επιβάλλει το παρελθόν του ονόματός της και σίγουρα ιδιαίτερα δυναμική σε ντιζάιν, είναι το αυτοκίνητο με το οποίο οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να τα βάλουν με όλους και με όλα.
Δέκα βήματα παραπέρα, στο stand της Volvo, ένας σαφώς πιο... φιλειρηνικός Στέφαν Τζάκομπι προέτρεπε τους ανταγωνιστές «να καθίσουν και να σκεφτούν» βλέποντας το νέο καμάρι της εταιρείας, το V40. Στην κατηγορία C και αυτό, μπολιασμένο με το αξιοσημείωτο know-how επί της παθητικής ασφάλειας, τη γνωστή στιβαρότητα και ποιότητα, μια πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων αλλά και μια αισθητική μεταξύ χάτσμπακ και στέισον που μόνο αδιάφορο δεν πρόκειται να αφήσει το θεατή. Η Volvo βρέθηκε στην παρέα των κατασκευαστών κύρους όχι από το παραθυράκι, αλλά από την πόρτα, και μάλιστα χτυπώντας το κουδούνι, όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος. Πόλεμος των άστρων, λοιπόν, και είθε η δύναμη να είναι με τον καλύτερο...

Oι πρώτες εντυπώσεις
Είναι πέρα για πέρα σαφές πως το μοναδικό κοινό στοιχείο αυτής της Α-Class με τον προκάτοχό της είναι το όνομα. Ο monovolume σχεδιασμός έδωσε τη θέση του στο ντιζάιν δύο όγκων με λαξευτό σχήμα και προσεκτικά επιλεγμένες γραμμές, που προσδίδουν, ειδικά στις πλευρές, μια αίσθηση συμπαγούς κατασκευής. Αιχμές και αυστηρά καθορισμένες επιφάνειες, συνεχείς εναλλαγές κυρτών και κοίλων επιφανειών συνθέτουν το χαρακτήρα της A-Class. Τοξωτή οροφή, επιβλητική -σήμα κατατεθέν- μάσκα και οριζόντια πίσω φωτιστικά σώματα τονίζουν ακόμα περισσότερο το δυναμισμό που αποπνέει το νέο μοντέλο. Η εικόνα του μυώδους αυτοκινήτου αποτυπώνεται στις διαστάσεις των 4.292x1.780x1.433 χλστ. Είναι, δηλαδή, 160 χλστ. μικρότερη σε ύψος από την προηγούμενη έκδοση, με 24 χλστ. χαμηλότερο κέντρο βάρους και 454 χλστ. μεγαλύτερο μήκος. Είπαμε: καμία σχέση! Το εσωτερικό ξεχειλίζει από ποιότητα, από τους αεραγωγούς μέχρι το μικρότερο διακόπτη, όλα είναι σωστά τοποθετημένα και εύχρηστα. Τα νέα τύπου μπάκετ καθίσματα (στην έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας) προσφέρουν καλή πλευρική στήριξη, αλλά ταυτόχρονα είναι ευχάριστα στο μάτι με εμφανείς λευκές ραφές στο μαύρο ύφασμα, ενώ το τιμόνι έχει το σωστό μέγεθος και τη σωστή διάμετρο στεφάνης. Η θέση οδήγησης εύκολα θα βρεθεί, ανεξαρτήτως σωματότυπου, και η «εποπτική» της τοποθέτηση ως προς το δρόμο προσφέρει καλή αντίληψη του χώρου, αν και οι γυάλινες επιφάνειες θα φανούν, αρχικά τουλάχιστον, λίγο περιορισμένες σε διαστάσεις. Τα όργανα αποπνέουν μια σπορτίφ διάθεση -θυμίζοντας μεγαλύτερα μοντέλα επιδόσεων-, ενώ ο αριστερός μοχλοδιακόπτης βρίσκεται επιτέλους(!) στο σωστό ύψος.
Μοναδική ίσως παραφωνία η σταθερή οθόνη στο κέντρο του ταμπλό, που οπτικά δε συμβαδίζει σε απτή ποιότητα με τα υπόλοιπα στοιχεία του εσωτερικού, μοιάζοντας με after-market αξεσουάρ κινεζικής προέλευσης. Η ποιότητα της εικόνας είναι, ωστόσο, στο επίπεδο της γερμανικής εταιρείας, όπως και ο έλεγχός της, που γίνεται μέσω του κλασικού περιστροφικού μπουτόν ανάμεσα στα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού.
Μπαίνοντας στο κόκπιτ του Volvo, καταλαβαίνεις μεμιάς πού βρίσκεσαι: η χαρακτηριστική λεπτή κονσόλα με τα άφθονα κουμπιά και τη μεγάλη οθόνη στην κορυφή της καθώς και τα γνωστά ποιοτικά υλικά «φωνάζουν» πως πρόκειται για το νέο σουηδικό μοντέλο. Αυτά μέχρι να πατήσεις το μπουτόν εκκίνησης, όπου απλώς μένεις με το στόμα ανοιχτό! Τα ηλεκτρονικά όργανα (με έξτρα κόστος κοντά στα 300 ευρώ) κάνουν τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές να μοιάζουν με κλασικά μοντέλα περασμένων δεκαετιών και τους Ιάπωνες αντιπάλους με... κινεζικές πολύχρωμες φτηνιατζούρες. Ψηφιακές ενδείξεις οικονομικής οδήγησης ή διαθέσιμης ισχύος, επιλεγμένης σχέσης, ταχύμετρο ή στροφόμετρο σε διαφορετικούς χρωματισμούς και διάταξη, ανάλογα με την επιλεγμένη διαμόρφωση Elegance, ECO, Performance. Δεν είναι, όμως, μόνο τα όργανα καθαυτά, αλλά και ο τρόπος με τον οποίον εμφανίζονται και αποσύρονται οι διάφορες ενδείξεις (χαρακτηριστικό παράδειγμα η απεικόνιση του ταχυμέτρου, που παραπέμπει σε προβολέα που φωτίζει γύρω από την εκάστοτε ταχύτητα), που συνθέτουν ένα από τα πλέον ευχάριστα, αλλά και χρήσιμα γκάτζετ. Πραγματικά μπορείς να μειώσεις την κατανάλωσή σου ακολουθώντας τις υποδείξεις του πρωτότυπου οικονομόμετρου όπου στιγμιαία και μέση κατανάλωση ανταγωνίζονται γραφιστικά και, εφόσον ο οδηγός διατηρήσει ψηλά τη μέση ένδειξη, τότε ανάβει το γράμμα «e» ως επιβράβευση ενός οικονομικού στιλ οδήγησης.
Από εκεί και πέρα, το κάθισμα φαίνεται -και είναι- από την πρώτη στιγμή άνετο και η θέση οδήγησης απόλυτα ρυθμίσιμη. Με 2.647 χλστ. (V40) έναντι 2.699 χλστ. (A180) μεταξονίου, και στα δύο αυτοκίνητα οι θέσεις για τους πίσω επιβάτες είναι καλές σε ό,τι αφορά τα γόνατά τους, αλλά όχι και στον «αέρα» πάνω από τα κεφάλια τους. Στην Α-Class λόγω της κλίσης της οροφής, στο V40 εξαιτίας των πολύτιμων εκατοστών που κλέβει η τεράστια ηλιοροφή. Απόλυτα συγκρίσιμα, πάντως, τα πορτ μπαγκάζ, με παρόμοιες διαστάσεις και ωφέλιμο πλάτος φόρτωσης, όπου με βραχεία κεφαλή 6 λίτρων προηγείται η Mercedes, καθώς το δικό της πορτ μπαγκάζ είναι ελαφρώς βαθύτερο.
Τέλος, αξίζει να σταθούμε στο στάνταρντ εξοπλισμό ασφαλείας των δύο αυτοκινήτων, όπου οι δύο πρωτοπόροι στον τομέα κατασκευαστές σηκώνουν τον πήχη αρκετά ψηλά, ακόμα και για τον premium ανταγωνισμό. Η μεν Volvo με το city safety -που προειδοποιεί για ενδεχόμενη σύγκρουση και ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα εφόσον χρειαστεί- και τον αερόσακο πεζών που τοποθετείται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο πως στις δοκιμές του ΕuroNCAP το V40 όχι μόνο κατέκτησε 5 αστέρια, αλλά σημείωσε και σκορ-ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Η Mercedes, από την άλλη, αντιπαραθέτει το δικό της σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης και υποβοήθησης πέδησης Βrake Assist, ενώ ο προαιρετικός εξοπλισμός περιλαμβάνει μια πλειάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας, απευθείας από τα μεγαλύτερα μοντέλα του ομίλου.

Στο ζουμί
Ναι, πρόκειται για δύο ντίζελ με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και ελεύθερη είσοδο στον «πράσινο» Δακτύλιο, με 94 και 98 γρ. CO2/χλμ. για V40 και A180, αντίστοιχα. Με 99 κ.εκ. λιγότερα, ο 4κύλινδρος γερμανικός κινητήρας είναι τόσο γερμανικός όσο και ένα βαυαρικό κρουασάν, αφού κατασκευάζεται στη Γαλλία από τη... Renault. Γνωστός ως «1.5 dCi», στην έκδοση των 109 ίππων, είναι μέρος του προγράμματος ανταλλαγής... προϊόντων των δύο εταιρειών. Οι Γερμανοί παίρνουν έτοιμους, καλούς ντίζελ μικρής χωρητικότητας (προσθέστε τον αντίστοιχο 1.600άρη) και δίνουν το 2λιτρο βενζινοκινητήρα τους και κάποιους V6 και V8. Tα 26,5 χλγμ. του αποδίδονται χαμηλά, λίγο πάνω από το ρελαντί, μετά τις 2.000 σ.α.λ. ο κινητήρας ξυπνάει για τα καλά και συνεχίζει να στροφάρει απροβλημάτιστα μέχρι λίγο πριν από τα κόκκινα. Κινεί, συνεπώς, άνετα το βάρους 1.481 κιλών αμάξωμα, υπερκαλύπτοντας τη μέτρια απόδοση ισχύος.
Ακόμα καλύτερα είναι τα πράγματα πίσω από τα πηδάλια του V40, όπου ο 1.600άρης ντίζελ προσφέρει 115 ίππους/3.600 σ.α.λ. και 27,5 χλγμ. πριν ακόμη η βελόνα του στροφομέτρου φθάσει στη δεύτερη χιλιάδα και είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα με την αραιή κλιμάκωση του κιβωτίου και το βάρος των 1.428 κιλών. Σίγουρα, πάντως, στην ανάβαση θα φανεί η έλλειψη δύναμης και των δύο αυτοκινήτων, αφού τα μοτέρ δε βρίσκονται στο στοιχείο τους όταν πιέζονται ψηλά. Αντιθέτως, στην αστική μετακίνηση αλλά και στον αυτοκινητόδρομο «πετάνε», πατώντας στην υψηλή απόδοση ροπής στις χαμηλομεσαίες, προσφέροντας παράλληλα οικονομία καυσίμου και υψηλές μέσες ωριαίες ταχύτητες. Σε επίπεδο επιδόσεων, αυτό μεταφράζεται σε βραχεία κεφαλή της A-Class κατά 0,4 δλ. στα 0-100 χλμ./ώρα, διαφορά που φτάνει το 0,6 του δλ. στο χιλιόμετρο από στάση. Στις επιταχύνσεις εν κινήσει, από την άλλη, οι διαφορές είναι ελάχιστες, με τα 80-110 χλμ./ώρα με 3η, 4η και 5η σχέση να έρχονται για το Volvo σε 6,2, 7,5 και 9,8 δλ. και για τη Mercedes σε 6,3, 7,3 και 9,7 δλ., αντίστοιχα.
Εκεί, όμως, όπου το γερμανικό μοντέλο αποκτά προβάδισμα είναι η κοντύτερη 6η σχέση. Σχεδόν ισοπαλία και στο φρενάρισμα από τα 120 χλμ./ώρα, όπου το σουηδικό αυτοκίνητο προηγείται για μόλις 0,8 μ. Στην κατανάλωση, το V40 κινήθηκε σε κάθε περίπτωση οικονομικότερα, απαιτώντας από 0,5 έως 0,7 του λίτρου λιγότερο ντίζελ/100 χλμ., ενώ στη μέση κατανάλωση καίει 6,3 αντί 6,7 λίτρων/100 χλμ., με τον πληροφοριακό πίνακα οργάνων και το έξυπνα σχεδιασμένο οικονομόμετρο να αποδεικνύονται πραγματικά εργαλεία, και όχι απλώς ηλεκτρονικά γκάτζετ. Να σημειώσουμε, τέλος, πως και τα δύο αυτοκίνητα εφοδιάζονται με σύστημα Start & Stop, ένα πρόσθετο πλεονέκτημα οικονομίας στην αστική μετακίνηση, με αυτό του Volvo να ανταποκρίνεται ταχύτερα στην επανεκκίνηση του κινητήρα.

Στο δρόμο
Σε κερδίζουν από την πρώτη κιόλας επαφή η ποιότητα κύλισης του V40 και, όταν φτάσει η στιγμή του στριψίματος, η αμεσότητα της A-Class. Πώς είπατε; Όχι, δεν τα μπερδέψαμε, ούτε έβαλε το χεράκι του ο δαίμων του τυπογραφείου. Προαναφέραμε, άλλωστε, πως η Volvo μπήκε από την κύρια είσοδο στο κλαμπ των ισχυρών, αντιμετωπίζοντας στα ίσα τους αντιπάλους της. Και, ναι, το V40 ξεπερνά ακόμα και τους Γερμανούς με το «αρχοντικό» του πάτημα, που μένει ανεπηρέαστο από τις περισσότερες ανωμαλίες του δρόμου, προσφέροντας μεγάλο επίπεδο άνεσης, χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος της συμπεριφοράς στις στροφές. Ωστόσο, εκεί είναι που θα φανεί το βάρος του αμαξώματος είναι όταν οι ρυθμοί ανέβουν, όπου το τελευταίο ευθύνεται για την πιο υποστροφική διάθεση του V40 ή τη συχνότερη εμπλοκή του συστήματος ελέγχου ευστάθειας, εφόσον αυτό δεν έχει απενεργοποιηθεί, χωρίς αυτό να συνεπάγεται, ωστόσο, περαιτέρω προβλήματα. Σε αυτούς τους ρυθμούς και τις συνθήκες κίνησης θα ενοχλήσουν η τεχνητή αίσθηση που δίνει στον οδηγό η ηλεκτρική υποβοήθηση του τιμονιού του Volvo, αν και το βάρος του είναι σωστά ζυγισμένο -τουλάχιστον στην επιλογή Sport-, αλλά και η μέτρια αίσθηση του επιλογέα ταχυτήτων.
Η A180, παρόλο που διαθέτει ανάρτηση 4 συνδέσμων πίσω, θα αντιδράσει αρκετά πιο απότομα στις ανωμαλίες του οδοστρώματος (ιδίως τις εγκάρσιες), με τους τροχούς των 18 ιντσών και τα ελαστικά με 45άρι προφίλ να παίζουν σίγουρα το ρόλο τους. Από εκεί και πέρα, όμως, στο καλό οδόστρωμα η αμεσότητα του συστήματος διεύθυνσης, η ευελιξία και η μικρότερη ευαισθησία του αμαξώματος στη μεταφορά βάρους τής χαρίζουν μια ιδιαίτερα ουδέτερη, αλλά και λίαν ευχάριστη οδική συμπεριφορά. Πραγματικά χαίρεσαι να στρίβεις, ξεχνώντας προς στιγμήν τόσο τα δεδομένα όρια του ντιζελοκινητήρα όσο και την ελλιπή άνεση της ανάρτησης.

Εν κατακλείδι
Οι κινητήρες είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν το χαρακτήρα του μοντέλου αλλά και το αγοραστικό κοινό τους στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το Volvo V40 είναι όχι μόνο το καλύτερο Volvo που οδηγήσαμε έως σήμερα, αλλά στη συγκεκριμένη έκδοση ένα από τα καλύτερα και πιο ευχάριστα καθημερινά αυτοκίνητα, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Είναι η άνεση, η οικονομία και ο τρόπος που επιτυγχάνεται, η ευκολία με την οποία εντέλει τα κάνει όλα, η πρωτοποριακή τεχνολογία του σε επίπεδο ασφάλειας αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα που δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης, το οποίο δεν υστερεί σε επιδόσεις ή πρακτικότητα. Ισορροπημένο με μία λέξη και με ουκ ευκαταφρόνητη διαφορά τιμής από τον ανταγωνισμό.
Από την άλλη, αν είχαμε να κάνουμε με βενζινοκίνητες εκδόσεις επιδόσεων, εύκολα θα παραβλέπαμε μεμιάς τα όποια μειονεκτήματα άνεσης της A-Class και θα ψηφίζαμε υπέρ της εντυπωσιακής αλλαγής της τόσο σε εμφάνιση όσο και σε οδική συμπεριφορά. Χάνει στα σημεία, λοιπόν, στη συγκεκριμένη έκδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε βάζει πλώρη για την κορυφή μιας κατηγορίας την οποία έως σήμερα έβλεπε εκ του μακρόθεν να λυμαίνονται οι λοιποί Γερμανοί κατασκευαστές..._ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Ως συνήθως σε τέσσερις εκδόσεις εξοπλισμού (Optimum, Kinetic, Momentum, Summum) προσφέρεται το Volvo, σε τιμές που ξεκινούν από τα 21.970 ευρώ με απόσυρση. Ουσιαστικά, η πραγματικά πλήρης εκδοχή Momentum με 25.200 ευρώ είναι φθηνότερη της βασικής A180 CDI, η οποία διατίθεται στα 25.714 ευρώ (πάντα με απόσυρση). Ήδη, όμως, από τη βασική κιόλας έκδοση το V40 διαθέτει οκτώ αερόσακους και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλιματισμό, έναντι των έξι αερόσακων και του air condition της Α180.

MERCEDES A180 CDI
ΥΠΕΡ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ/ΤΙΜΟΝΙ

ΚΑΤΑ/ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

VOLVO V40 T2
ΥΠΕΡ/ΑΝΕΣΗ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΚΑΤΑ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΕΑ